onsdag

TØRREDE ÆBLERINGE

Tørrede æbleringe er en vidunderlig mulighed for at bevare efterårets høst af æbler langt hen på vinteren. Hele efteråret kan der tørres metervis af røde og grønne æbleringe, blot man husker, kun at bruge pletfri og sunde æbler.
Hvis de tørrede æbleringe er til brug i husholdningen er det bedst at skrælle æblerne før tørring.


TØRREDE ÆBLERINGE

æbler
bambusstokke eller lignende

Skræl æblerne. Fjern kernehuset med en æbleudstikker eller kartoffelskræller eller skær æblet i skiver og skær kernehuset fra.
Træk æbleringene på bambusstokke eller lignende. Hæng dem op i et varmt rum med ventilation, over en konstant varmekilde eller endnu bedre tør dem i ovnen på helt svag varme. Ophængt, afhængig af varmen tørrer de på 2-3 dage.
De tørrede æbleringe opbevares i glas eller dåser et køligt, mørkt sted.


- Og det er store æbleplukke sæson i øjeblikket. Hos Camilla Plum på Fuglebjerggaard i Nordsjælland, sås i lørdags således plukkehold på terrænet.

- Men der foregik også helt andre ting på stedet. Chilien er moden, alt efter sorten og Camilla og kokken Kille Enna var på stikkerne med ufattelige mængder af viden om denne frugt, der går for at være verdens mest udbredte krydderi i madlavningen.

Chili er som et drog for mennesket. Man bliver afhængig af den og den holder sig i kroppen i et par døgn forklarer Kille
Camilla supplerer, at man bliver glad af den og at den er bedre end Fontex


Kille er i gang i det udendørs køkken, der er stillet op udenfor Fuglebjerggaard og hvor alle vi, omkring 60 personer, skal følge en masse tilberedning og modtage fats om chili fra de to damer.
I forbindelse hermed står et mægtigt beduintelt, indrettet med sofaer hele vejen  rundt. Lave, runde borde med masser af fyrfadslys understreger stemningen. Camille forklarer, at teltet har stået her fra weekenden før, hvor stedets høstmarked var det store tilløbsstykke. Der var i hvert fald 8.000 besøgende over weekenden.

Seancen er delt i to. Kille Enna tager sig af den tørrede chili, sådan liggende midt på scalaen, hvad angår  capsaicinindhold og Camilla Plum af den friske chili.


Kogende vand i den store gryde på gasapparatet, skal anvendes til en the, vi alle skal smage. Den indeholder chili og infær. Hertil serveres brownies med chilismag så smuk og afrundet fra Kille Ennas hånd. Hun forklarer, at have brugt sin sidste chokolade fra Mexico hertil. - Lækre, lækre ......
Også friturestegt pastinak til garniture er smagsmæssig helt i top. Sikken sødme, "men alle rodfrugter er egnet og man behøver såmænd bare en kartoffelskræller," forklarer Kille Enna.
Endelig laver hun en dip på 10 % youghurt med bl.a chili i, som vi senere stifter bekendskab med. Hun kan altså lave mad og sikken viden !

Der bliver også denne gang lejlighed til en havevandring på Fuglebjerggaard. Alt står i høst og i drivhusene hænger chilifrugter modne på de mange planter.
I lighed med tomaterne er her chili i mange farver og størrelser og ikke mindst styrke, repræsenteret ved indholdet af alkaloid capsaicin.
Et langt bord med smagsprøver indbyder til, på eget ansvar, at smage på tingene. Starter i den svage ende for så at slutte i den helt stærke. Betænksomt er der lagt agurker frem, såfremt man vover sig ud i noget, der er for stærkt.

Camilla forklarer en masse om chiliplanten, dens placering og pleje og endelig kodeordet, overvintring, som spiller en helt central rolle. Temperaturen må under ingen omstændigheder overskride 15 grader, hvis det skal lykkes at overvintre planten. - Og ud over et køligt rum, skal her være så lyst som muligt. Den er god at have i vindueskarmen.

Af modne tomater, æbleeddike, chili, kryddersalt, sukker og olivenolie i uforskammet mængde har Camilla lavet en slags bruchetta. Den er god til et stykke ristet brød, men også en fantastisk følgesvend til de daglige retter, endog frikadellerne formår den at give et pift.
Kryddersaltet giver hun opskriften på. Det består af havsalt, revet citronskal og chili af alle slags. Saltet bredes ud, evt. i en stor bradepande og tørrer nogle dage eller mere. Opbevares på glas med låg.


Efter masser af smagsprøver, lærdom i lange baner, er det tid til at forlade de to damer og Fuglebjerggaard.
Det er meget svært at rumme det hele, men noget af essensen er her givet videre.

Én ting husker jeg så klart, det går helt i tråd med min egen opfattelse af det ufattelige madspild, vi har i Danmark.
Siden kontrol med madvarerne blev indført i 60erne, da kvinderne kom på arbejdmarkedet, er der hvert år blevet smidt masser af brugbart mad ud på den konto. Som Camilla siger "Brug dog den gamle snusfornuft og lugt til tingene." "Førhen kunne husmoderen godt lugte, om fløden var sur."
Hun har altså ret. Der er et alt for stort madspild i dette land.

MORMORS JULEOPSKRIFTER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.