torsdag

Æbleskiver

Æbleskiver og gløgg hænger sammen. I den næste halvanden måneds tid, står meget i gløggens og æbleskivens tegn og vi vil antagelig alle stifte bekendskab med disse delikatesser én eller flere gange og kommer også til at servere dem for andre.

Vælger vi den nemme løsning, bestående af færdigkøbte, frosne æbleskiver fra industrien med de fordele, det nu har i form af, det er hurtigt, det er nemt og køkkenet er fri for fedteri, eller laver vi dem selv. Det er et valg, vi bliver nødt til at tage, efter hvor meget tid vi har til rådighed.
Tiden i december bliver til tider hektisk og måske knap. Der er så meget vi skal nå og så meget vi skal nå at deltage i, men frem for alt, må vi heller ikke glemme at hygge med hinanden.

Den, som har smagt en rigtig gammeldags, hjemmebagt æbleskive fra vor mors køkken, forstår nok, at skelne mellem industri og hjemmelavet.
Æbleskiver, som på bedstemors tid, er noget vi må nøjes med at drømme om, med mindre vi da går i gang med æbleskivepanden selv. Ejer man ikke en sådan, vil investeringen i én ikke vælte budgettet.


Æbleskiver, bagt i æbleskivepande, har været kendt i Danmark tilbage til 1866 og måske længere. Dengang brugte man, at lægge et stykke kogt æble, en klat æblegrød eller en klat rabarbergrød i æbleskiverne og på Ærø og i Sønderjylland fyldes der stadig sveskemos i æbleskiverne.
Opskriften her er fra den gamle kogebog anno 1932.

ÆBLESKIVER

1/2 L kærnemælk
250 g mel
1/2 tsk. tvekulsur natron
3 æg
lidt sukker
lidt salt

mgr. eller svinefedt til panden

Alle ingredienser røres godt sammen. Fedtstoffet smeltes i en kasserolle og 1 tsk. hældes i hvert hul i æbleskivepanden. Fyld hullerne halvt op med dej og bag æbleskiverne lækkert brune på begge sider.

Æbleskiver serveres med en eller flere af følgende : Sukker, flormelis, syltetøj eller kompot.

VELBEKOMME

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.