fredag

Leverpostej med oxelever

Leverpostej af oxelever anno 1906, er en morsom gammel sag, som dog nok næppe vinder indpas i de danske husholdninger i vore dage, men morsom er den.

Det var en umodståelig fristelse for mig, at gengive en over 100 år gammel opskrift, tilskrevet nogle af datidens mest børnerige familier.

Leverpostej med oxelever er gengivet efter originalopskriften med hvad her følger af stavning og gamle mål og vægt angivelser.

Den er billig, god og nem og i Huse med mange Børn og Tjenestefolk, er det meget fordelagtigt at lave denne Leverpostej, der hverken skal bages i Ovn eller koges i Form. Man bruger Oxelever dertil, der er den billigste, men man søger at få den af et ungt Dyr, en Kvielever. 8 u heraf lægges 1 time i koldt vand sammen med 1/2 pægl eddike. Den sættes da på ilden i koldt vand sammen med salt, bringes i kog og koger 1 kvarter. Koger den længere, bliver den haard og grynet.
Den lægges over i et koldt Fad med lidt af Suppen og tildækkes, for at den ikke skal blive haard på Kanterne. Så snart den er kold nok dertil, rives den fint på et Rivejern. Man maa sørge for, at ingen Klumper kommer med, derfor gør man bedst i, at skrælle den tyndt først.
I en Gryde kommes 3 u smeltet og afsiet Svineister, 6 á 7 Kv. stødt Muskatnød, en Haandfuld salt og 8 store revne Løg (1/2 u). Alt dette blandes godt, den revne Lever kommes deri og koges dermed, indtil det slipper Gryden. Da kommes den varme Masse i mindre Krukker, der er omhyggeligt afvaskede i kogende Vand.
Det flydende Fedt, som findes i Gryden, fordeles over de forskellige Krukker og de afkøles.

Leverpostej med oxelever var en af måderne at mætte en stor familie på dengang i 1906.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.