tirsdag

50ernes Påskebord 2

I går fik vi overstået påskefrokostbordets lune ret og iler nu med endnu flere forslag til bordet, lanceret af Kirsten Hüttemeier i 1958 under påskudet "Kom til påskefrokost på landet".
Det med at tage på landet eller ligge på landet, er et gammelt københavnerfænomen blandt byens bourgeoisie . Her betragtede man tidligere det, at tage i sommerhus eller på badehotel nord for København, som at tage på landet. I dag er der ikke mange, som bruger det ordvalg mere.


Ifald sommerhuset er genstand for påskefrokosten er en rejetærte, der skal fyldes, nem at bage og tage med hjemmefra. Dejen er nærmest en almindelig franskbrødsdej, bagt i en lagkage- eller springform.


REJETÆRTE

Bund
200 g mel
1/2 tsk. salt
1 spsk. mgr.
20 g gær
1 tsk. sukker
ca. 1 1/4 dl mælk

Mælken lunes med fedtstoffet, salt, sukker og gær opløses heri. Melet kommes i og dejen æltes godt sammen.
Hæver på et lunt sted i 20 minutter, æltes om, rulles eller bankes ud med hånden til en pandekage, der lægges i en smurt form. Prikkes med en gaffel, efterhæver på et lunt sted i 20 minutter. Bages ved 225 grader i 20-25 minutter.

Kort før den festlige påsketærte skal på bordet, oversmøres bunden med blødgjort smør, der er smagt til med sennep. Rejerne lægges på og i midten kan evt. anbringes klippet salat eller bladsellerigrønt, hvad man nu har. Selve kanten på bunden oversmøres med smør og herpå klappes meget hakket persille. Kom eventuelt et lag mayonnaise over smørret.

Sild må der også til på et påskebord, gerne gode dåsesild sammen med tomatskiver, rå løgringe og klippet persille.

Dansk kaviar, gerne et par glas, serveret kold på ristet rugbrød.

Eventuel laves en rede af jomfruhummerhaler, der anbringes i tomatketchup, udenom en masse blade af julesalat, mayonnaise omkring hummerhalerne, så reden bliver dybere.

Endelig kan påskefrokostbordet udvides med en hamburgerryg, kogt hjemmefra.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.