lørdag

Hjemmelavet Sky

Smørrebrød, nærmere forstået dansk smørrebrød, bestående af rugbrød med pålæg er heldigvis noget, mange mennesker endnu ser stor værdi i og vil vi bevare en så vigtig del af vore gamle danske madtraditioner, må vi gøre os umage med at bringe traditionen videre.

Bilka i Odense har gjort det til noget permanent, hver fredag aften og lørdag formiddag, at sælge gammeldags smørrebrød fra delikatesseområdet og det sælger. Stykkerne går nærmest som varmt brød, iagttager man sceneriet.

Naturligvis skal vi ikke spise smørrebrød i størrelse IDA Davidsen hver dag, men bestræbelse os på, at gøre den daglige rugbrødsmad så interessant som muligt og her kommer både pynt og smag på arbejde.

Madpakke mad er ikke egnet til en masse pynt, i hvert fald ikke sky, men spiser man frokost hjemme, er det da skønt at gøre noget ud af maden.
Som nu et stykke mad, leverpostej, spegepølse, rullepølse, saltkød og æg pyntet med sky og selvfølgelig hjemmelavet sky, som ikke tåler sammenligning med købesky, der ganske vist er pænt at se på, men ikke smager af noget som helst.

Prøv engang at lave skyen selv af kraftig kødekstrakt eller stegesky, en dag der er noget tilovers fra middagsmaden. Det er sky, som ikke alene ser godt ud på smørrebrødet, men også smager fantastisk.

Det er så let at lave, så det kræver ikke større resourcer. Ellers kunne man jo gøre det til en vane at sikre en velsmagende sky til familiens frokost i weekenden, hvor der skal kræses lidt ekstra op.

Opskriften her er Kirsten Hüttemeiers fra 1952


HJEMMELAVET SKY

1/2 liter vand
Kødekstrakt efter smag
8 blade husblas

Eller skyen kan laves af :
1/2 liter mørk kødsuppe
8 blade husblas

Sæt husblassen i blød i koldt vand, knug den op af vandet efter 10 minutter og tryk vandet af, som vandet af en svamp. Hæld 2 dl af suppen i en kasserolle, kom husblassen i og varm op til kogepunktet. Såsnart det begynder at dampe op af gryden, er husblassen smeltet. Pisk i det, da husblas gerne vil gå tilbunds, inden det er opløst. Tilsæt resten af suppen og hæld skyen op i små forme eller skåle, helst med rund bund, så er skyen lettere at få pæn ud. Formene skal forinden være skyllet i koldt vand.
Sæt skyen koldt for at blive afsvalet. Løsn skyen i kanten med en kniv og vend skyen ud.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.