mandag

Hindø-panden

Hindø-panden er en gammel ret, der stammer fra egnen omkring Ringkøbing, helt nøjagtig fra moderen til den hedengangne madmor på det lige så hedengangne Hotel Hindø, kaldet Trine, men med det borgerlige navn Anne Marie Petersen. Hun var af gammel krofamilie og havde hele livet interesseret sig for mad.

Midt i 50erne var selv samme Trine garant for mad så god, så man aldrig glemte den igen, havde man smagt den. Hun kunne sin jyske mad bedre end de fleste og det fik gæsterne på Hotel Hindø at smage. Trine havde lært at lave mad af sin mor, der satte god mad frem for gæsterne på kroen i Hoven.

På Hotel Hindø var Kaj Munk stamgæst, når han var i ærinde i Ringkøbing. Det var slet ikke udsædvanligt, at han styrkede sig med en bid mad hos Trine.

Ifølge Trine var Hindø-panden arvet fra hendes mors køkken og skulle efter sigende være særdeles velegnet som morgenmad, dagen derpå. Faderen til Trine, derimod påstod, at på Hindø-panden var man i stand til at gå en hel dag uden at blive hverken sulten eller beruset.


HINDØ-PANDEN

letsaltet, stribet flæsk, skåret i skiver i 1/2 cm tykkelse
kogte kartofler, skåret i små terninger
fløde - endelig ikke mælk
purløg

Steg flæskeskiverne ved svag varme til det er gennemstegt og sprødt uden at være hårdt. Læg flæsket til side. Er der for meget fedt på panden, hældes noget af det fra, men der skal være nok tilat gennemvarme kartoflerne, der er kogt og skåret i små terninger. Det skal endelig være faste kartofler og det kan være en fordel, at koge dem dagen forinden, hvis ikke man lige har en rest tilovers. Vend kartoflerne godt i fedtet på panden og varm dem igennem. Hæld fløde over og det skal være fløde.

Servér Hindø-panden i panden, pyntet med flæsket og purløg samt syltede rødbeder til sammen med et stykke rugbrød.
Dengang i 50erne fornægtede man sig ikke en øl og en dram som ledsager til denne gamle hverdagsret.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.