onsdag

Ostebord i december

Midt i al det søde i december, trænger vi til at få lidt andet som f.eks. rugbrød, kiks og ost, medens vi samles til julegaveindpakning, hvor vi hygger om julegaveindpakningen og om hinanden.

Byd gerne på et festligt traktement i form af et ostebord og dæk op på skænken eller på spisebordet med en festlig juledug. Sæt tallerkener, knive, smør og mange forskellige oste, alle iklædt et lille flag, der symboliserer ostens hjemland.

Enhver kan selv forsyne sig med brød og smør og lægge netop den ost, man kunne tænke sig på brødet.
Lidt ud over et almindelig stykke med ost kan det også være camentbert med æggeblomme og hjemmebagte ostemedaljer.

Kirsten Hüttemeier bød til dette juleostebord i december 1956.


OSTEBORD I DECEMBER

CAMENBERT MED ÆGGEBLOMME

ristet rugbrød og kiks
smør
camenbertost
rå æggeblommer

Rist rugbrødet, smør smør på og læg et godt lag camenbert på. Øverst anbringes en rå æggeblomme.


OSTEMEDALJER

Der bliver ca. 40 stk. af portionen

200 g mel
200 g revet ost
200 g mgr.
lidt sød paprika

Margarinen hakkes ud i melet, osten og lidt paprika tilsættes. Dejen æltes sammen og sættes koldt. Senere rulles dejen ud, afstikkes til medaljer, der sættes på en smurt bradepande og bager ved svag varme. Husk, at alt med ost skal have svag varme. Der skal ikke meget til før bagværk med ost bliver brændt.

Sæt nu alt frem på en fin juledug og sig værs'go til juleostebord i december. Familien kan nu forsyne sig selv efter smag og behag, medens der pakkes julegaver ind.



Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Der var i ældre tiders bondehjem ikke tale om julegaver i moderne forstand. Der blev i regelen holdt husandagt efter det festlige julemåltid med julesalmer og oplæsning af juleevangeliet. Derefter legede man med nødder og spillede børnekortspil om pebernødder. Ud på aftenen fik man gerne julenadver af saltmadsfadet med sigte- og hvedebrød, smør og ost.

Noget med Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.