tirsdag

To slags julesmåkager

Den1. søndag i advent er det tradition i mange danske hjem at bage julesmåkager til kagedåserne, som det vil være klogt at sætte lidt af vejen, men hvad, der kan jo bages igen. December er jo en hyggemåned og det er dejligt, at smage på kagerne i løbet af måneden.

Tag børnene med i køkkenet og gør det til en dejlig og fast tradition, når der skal bages til jul.

Kirsten Hüttemeier lancerede disse to slags julesmåkager i 1956. En-to-tre-haps kager og Sambo's kokoskager.




EN-TO-TRE-HAPS KAGER

Der bliver ca. 100 kager af portionen.

300 g mel
200 g mgr.
100 g sukker
lidt hakkede nøddekerner

Mgr. hakkes ud i melet, sukkeret tilsættes sammen med de groftskårne nøddekerner og dejen æltes sammen, ved at den ligesom klemmes sammen. Derefter trilles dejen ud til tykke pølser, der lægges koldt.
Denne dej er så praktisk, at den kan lægges, når man har lyst og bage, når der er tid.
Dejen skæres ud i skiver og kagerne bager ved jævn varme (225 grader) til de er gyldne.

SAMBO'S KAGER

Der bliver 50-60 stk. af portionen.

250 g kokosmel
250 g mel
250 g sukker
250 g mgr.
1 æg
1 strøget tsk. bagepulver

Mel og kokosmel blandes sammen og heri hakkes mgr., blandes sukker, æg og bagepulver og dejen æltes sammen. Lægges koldt i nogle timer. Derefter rulles dejen ud og afskæres til små firkanter eller til medaljer. Kagerne bages ved svag varme (200 grader) i 7 minutter.
Når kagerne er bagt, pensles de over med en rosa eller hvid glasur og drysses med lidt kokosmel.



Rør blot ikke ved min gamle jul . . . . .

Medens almindelig bagnig i gammel tid udgjorde grove, usigtede rugbrød og rugkager, blev der i juletiden bagt en eller flere ovnfulde sigtebrød. I juletiden måtte man kun spise sigtebrød, som ellers var sjældent på bøndernes daglige bord. Man bagte endda så mange, at man havde til fastelavn. Der blev også bagt flere brød, kaldt julekager. Sådan en julekage vejede ofte 12-14 pund stykket. Disse julekager forærede man til gårdens tyende og andre husmands- og håndværker folk som en slags julegave. I visse egne af landet var julekagerne pyntet ved hjælp af kagestempler. Småt bagværk som pebernødder, klejner, vafler og æbleskiver var særlig yndet af bønderne.

Noget om Mad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.