mandag

JULEFROKOSTSTEG

Juleforberedelserne er i gang, det er ikke spor for tidligt at få sat julemaden på plads. Her en rigtig god, gammeldags juleskæresteg, der er anvendelig til såvel en god julemiddag eller serveret lun eller kold med rugbrød, syltede rødbeder, syltede agurker og en god sennep til julens frokoster.

Stegen er en skinkesteg uden ben, men såvel nakkesteg eller bovsteg kan bruges. Nakkestegen er kendetegnet på sin fine fedtmarmorering. Det giver en rigtig god smag. Til fyld er der valgt små californiske rosiner, æbler og lidt hakket rød peber, evt fra dåse.

Opskriften er Kirsten Hüttemeiers fra 60erne.


JULEFROKOSTSTEG

1 skinkesteg uden ben ca. 1 1/2-2 kg (nakkesteg eller bovsteg)
salt
peber
1 spsk. hele nelliker
2 laurbærblade

fyld

2 1/2-3 dl små cáliforniske rosiner
2-3 æbler
lidt hakket rød peber
salt
peber

til stegning

vand
bouillontern

Kødet ridses i terninger og midt i stegen skæres et ret dybt rids, nærmest en lomme og heri kommes fyldet bestående af rosiner og små æbleterninger og evt. finthakket rød peber, lidt salt og peber. Kødet lukkes med kødnåle, der stikkes lodret i kødet, der nu lægges i en bradepande med koldt vand og lidt bouillonterning og sættes i ovnen på nederste rille ved 225 grader. Når vandet småpipler, skrues ned til 200 grader og kødet steger i alt 2-2 1/2 time. Skyen hældes fra og den kan anvendes til sovs eller fryses.

Kødet, der nu er sprødt og fint, skæres i skiver og smager dejligt varmt som middagsret. Det er nu også godt lunt eller koldt med rugbrød, syltede rødbeder, syltede agurker og en god sennep.

VELBEKOMME

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS


Du gamle, rare Bedstemoer,
hvor det var dejligt, at du tror,
at nok du ud tør kjøre.
Og Juletræet er saa stort;
Jeg saa' det staa i vores Port.
Nu skal du bare høre!

Med Risengrød begynder vi,
husk paa, der er en Mandel i!
Og saa skal Gaas vi have.
I Gaasens Ryg et Flag skal staa,
og den har smaa Manchetter paa
og Grankrans om sin Mave.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.