fredag

GAMMELDAGS SYLTEDE ASIER

Gammeldags syltede asier, som mange af os har et forhold til, enten gennem industrien eller fordi vi, i kraft af vores alder, husker tilbage på i barndommen, hvor mor eller bedstemor syltede surt, henkogte havens afgrøder og fremtryllede det dejligste syltetøj og gele af frugt og bær.

I den kommende tid og indtil sidst på sommeren, hvor asierne er modne, vil vi se på forskellige asieopskrifter, som der er et væld af fra gammel tid. Af disse, står Madam Mangor for en hel del.

Her en opskrift fra 1913 af husholdningslærerinderne Karen Blicher og Sofie Rasmussen

 

SYLTEDE ASIER

5 asier
500 g sukker
20 g salt
1/4 brev blandede syltekrydderier
1 buket dild
3-400 g skalotten
1 liter eddike

Krydderierne samles i en gazepose

Asierne vaskes, skrælles og flækkes. Kærnerne fjernes med en ske. Asierne stilles natten over i kogt, kuldslået vand.
Næste dag tages de op, tørres i er klæde, overhældes med kold eddike og henstår 1-2 dage.

Asierne lægges til afdrypning, løgene pilles og skylles. Eddiken koges med sukker, salt og krydderier. Heri lægges asierne et øjeblik, 3-4 stk. ad gangen ( må ikke koge ). Asierne koges op mellem hvert hold asier. Løgene koges ca. 5 minutter

Lægges i skoldede glas og bindes til straks.

Husk altid at smage på asierne, før syltning. Der kan være bitre imellem og så er det hele ubrugeligt . . . . og dog . . .
Bitre asier kan faktisk gøres anvendelige ved at overhælde dem med kogende vand og henstå 12-24 timer. ( Hvis man altså tør )

Noget om Mad

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.