tirsdag

TUNGE TIL FEST

Det handler om tunge, okse-, svine- eller kalvetunge. Ældre tiders kogebøger havde næsten sikkert opskrifter med tunge i en eller anden form. Kogt eller sprængt, tilberedt på utallige måder med tilbehør som smeltet smør, peberrodssauce, stuvede grøntsager, kartoffelsne og så ikke at glemme, det klassiske stykke smørrebrød med sprængt tunge og italiensksalat. - Man ser det næppe mere, synd, - for det er egentlig velsmagende.

Hvorfor nu al den snak om tunge, der tilsyneladende er gået af mode. - Jo, i lørdagens Berlingske havde moderne kogekone Nana Simonsen sat tungeretter på menuen i erkendelse af, at det giver god mening at bruge alt på dyret og det kan der jo være noget om. Hvem ved, måske tunge kan komme til ære og værdighed igen blandt yngre generationer.

- Og så husker vi lærer Andersen og nevøen Oscar omkring natmaden hos familien Varnæs i Matador.  
Der blev almindelig ordentlig opførsel sat til skamme i deres jagt på tungen, der var kommet på bordet igen.

Moderne retter kan studeres i blade og aviser. Gammeldags, traditionel mad fra mormors tid graver vi frem af gemmerne og præsenterer på siden her, at det ikke skal gå i glemmebogen en dag.

Nu inviterer vi til fest anno 1962 med Ellen Holmes opskrift på tunge til fest.
Opskrift : Ellen Holme 


TUNGE TIL FEST

1 fersk oksetunge
2 1/2 spsk. hvedemel
1/4 liter hvidvin
1/4 liter tungesuppe
1 dl piskefløde
kulør 
salt
peber
100 g mandler
100 g oliven

Oksetungen koges og flås. Melet rystes til jævning med 1/2 dl af hvidvinen, medens resten af vinen, suppen og fløden bringes i kog. Jævningen piskes i, sovsen farves med kulør, koges 10 minutter og smages til.

Mandlerne skoldes, smuttes og hakkes. Olivenfrugterne skrælles i spiraler fra stenene, kommes i sovsen og koges med i ca. 5 minutter.

Tungen skæres i tynde skiver og anrettes i et varmt, ildfast fad. 
Sovsen smages til, mandlerne tilsættes og den hældes over tungen.

Server tunge til fest med butterdejssnitter eller flute og en skål grøn salat.

VELBEKOMME




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.